Proslava 20 godina djelovanja zajednice Vjera i svjetlo u župi Valpovo

Zajednice Vjera i svjetlo u župi Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu proslavila je 20 godina djelovanja u subotu, 10. prosinca 2022. Na početku susreta bila je u župnoj crkvi digitalna prezentacija djelovanja zajednice Vjera i Svjetlo tijelom 20 godina.  U 11 sati je bila koncelebrirana misa koju je predslavio fra Marko Neretljak, župnik i gvardijan iz Belišća. Uz domaćeg župnika Zvonka Mraka, župnog vikara Krešimira Iljazovića i đakona u župi vlč. Vladimira Sabo na misi su koncelebrirali  vlč. Robert Jugović, župnik u Županji 1,  nacionalni povjerenik zajednice Vjera i Svjetlo. Vlč. Alojz Kovaček, župnik u Osijeku 9, nadbiskupijski povjerenik zajednice Vjera i Svjetlo i vlč. Mihael Mađarević, župnik u Kruševici. Pjevanje na misi animirao je gosp. Davor Šamadan, vjeroučitelji iz Valpova. Poslije mise se proslavi pridružio vlč. Zdravko Čabrajac, župnik u Golubincima, nekada župni vikar u Valpovu i duhovnik zajednice Vjera i Svjetlo.

Na proslavi je bila i č.s. Fides Babić, vrhovna poglavarica Družbe Kćeri Milosrđa, koja je u to vrijeme bila u službenom pohodu zajednici svojih sestara u Valpovu.

Za vrijeme čitanja evanđelja članovi zajednice Vjera i svjetlo pokretima i gestama uprizorili su temu evanđelja. Evanđelje je bilo o ozdravljenju 10 gubavaca. Fra Marko je u homiliji naglasio važnost ozdravljenja ne samo od bolesti tijela i duha nego od zla i grijeha. Posebnu važnost je dao 10. gubavcu Samarijancu koji se jednini vratio i zahvalio Isusu na ozdravljenju. Fra Marko je pitao jesmo li mi nekoga u životu isključili da nam bude kao stranac.  Isto tako je podijelio svoje osobno iskustvu duhovnika zajednice Vjera i svjetlo u kojem je doživio ne samo da je dao nešto svojih darova potrebnima, nego su i oni njega obogatili onim što on nema od duhovnih dobara.

Članovi zajednice Vjera i svjetlo zatim su molili molitvu vjernika i prinijeli misne darove na oltar.

Bilo je nazočno oko 100 članova zajednice Vjera i svjetlo i njihovih članova obitelji.

Proslava je završila domjenkom u pastoralnom centru, što su omogućili dobročinitelji svojim donacijama.

Vjera i svjetlo je međunarodni, ekumenski pokret osoba s mentalnim poteškoćama, njihovih roditelja ili skrbnika te njihovih prijatelja, koji pomaže osobama s poteškoćama pronaći svoje mjesto u Crkvi i društvu.

Kada su se roditelji Camille i Gérard požalili socijalnoj radnici Marie Helene Mathieu i Jeanu Vanieru na ponižavanja i odbacivanja Loïca i Thaddéea, njihove djece s poteškoćama, koje su doživjeli 1968. godine na biskupijskom hodočašću u Lourdes, došlo je do ideje da se napravi hodočašće za osobe s poteškoćama, njihove roditelje i prijatelje. Nakon puno vrijednih priprema po župama, 1971. godine je organizirano hodočašće 4000 osoba s poteškoćama, 4000 roditelja i 4000 prijatelja. Tako je rođena Vjera i svjetlo.

Vjera i svjetlo se temelji na uvjerenju da je svaka osoba s intelektualnim teškoćama u potpunosti osoba sa svim pravima ljudskog bića: prije svega pravom da bude voljena, priznata i poštovana zbog sebe i pravom na vlastiti izbor. Također imaju pravo primati bilo kakvu pomoć potrebnu za rast na kako duhovnoj, tako i opće ljudskoj razini.

Danas vjera i svjetlo djeluje na svim kontinentima, u preko 80 zemalja. Kršćanskog su predznaka, no postoje i muslimanske zajednice. Sve se zajednice sastaju jednom mjesečno, a susreti se organiziraju prema Vodiču koji izdaje međunarodno povjerenstvo Vjere i svjetla.

Zajednica Vjera i svjetlo Dva srca Valpovo, nastala je na prijedlog tadašnjeg kapelana vlč. Mirka Mrnarevića. U nedjelju 15.12.2002. u 13,30 sati održan prvi susret zajednice pod vodstvom g. Ilonke Vicić.

Prvi članovi zajednice su bili Zoran Radanović, Ines Balentić, Iva Kantolić, Manuel Pavor, Sonja Đurakić, Martina Stiplošek, Ana Marija Crnogaj,  Tihomir Đurković, Josipa Remete, Martina Kaluđer, Andrea Dorić, Nina Vicić, Ernest Ivanović, Ivana Horžić i Andrej Ranogajec.

Prvi prijatelji zajednice su bili časna s. Fides Babić, vjeroučiteljica Anica Zrno, Robert Vidušić te Snježana i Zlatko Gerenčir.

Kako Vjera i svjetlo ima ekumenski karakter, ubrzo od nastanka, počeli smo i s druženjima s Evanđeoskom pentekostalnom crkvom iz Belišća, koji traju i do dan danas.

Zajednica aktivno sudjeluje i u događanjima župe i Grada: ima svoj susret jedanput mjesečno sa sudjeluje na nedjeljnoj misi,  prodaje adventsku pšenicu i više puta je sudjelovala na uprizorenju živih jaslica u gradu Valpovu.

 

Zvonko Mrak, župnik