Proslava 30 godina Vjere i svjetla u Sloveniji

Tko smo mi? Lučkarji! Kaj delamo? Praznujemo! Kaj se slavi? Rojsni dan se slavi! rečenice su koje smo svi bezbroj puta ponovili zajedno s našim radosnim susjedima Slovencima. Dakle, 01.06.2014. zajednica Vera in luč (slovenski naziv za Vjeru i svjetlo) u Sloveniji, proslavila je 30 godina svojeg djelovanja (iliti „gibanja“). Na poziv iz Slovenije odazvali su se i Hrvati pa je tako nas devetoro u nedjeljno prijepodne krenulo put Ljubljane. Naši susjedi su proslavu organizirali u prelijepom okruženju Zavoda Svetog Stanislava.

Program je započeo od 14:00, uz predstavljanje svih pristiglih zajednica, uključujući i naše malo izaslanstvo. Pozdravili smo sve okupljene „lučkare“ i zahvalili se na dobrodošlici. Lijepo vrijeme je omogućilo da se družimo na otvorenom s pogledom na alpske vrhunce. Pružila se i prilika da naši provincijski koordinator Zvonko i blagajnica Ivana porazgovaraju s međunarodnim koordinatorom Vjere i svjetla Ghislainom. Zbog prikupljenih oblaka, susret se nastavio u športskoj dvorani, gdje smo zajedno slavili misu. Bilo je dojmljivo vidjeti mnogo svećenika kako vješto izvode sve koreografije koje prate lučkarske pjesmice. Slovenski jezik nije bio nimalo prepreka niti za praćenje programa niti za susrete sa starim i novim prijateljima. Zatim je slijedila okrijepa uz ukusni gulaš, a nakon toga i fešta uz živu glazbu. Red polke, red valčeka… i uskoro je došlo vrijeme za povratak u Lijepu našu.

Brojnost okupljenih prijatelja i obitelji te veliki broj mladih ljudi uključenih u rad Vjere i svjetla u Sloveniji pokazatelj su da je duh Vjere i svjetla i dalje jak. To je svakako poticaj i nama da nastavimo s istim i još većim žarom biti nositelji misije naše zajednice.

Par fotkica sa susreta možete vidjeti u našoj galeriji