Hodočašće na Trsatu – 50 godina postojanja Vjere i svjetla u svijetu

POZVANI SMO NA RADOST

U subotu 1. listopada 2022. godine u svetištu majke Božje Trsatske u Rijeci okupilo se oko 160 članova iz 10 naših zajednica (iz Zagreba, Marije Bistrice, Siska, Osijeka, Rijeke, Krka i Zadra), kako bi zahvalili dragoj našoj Majci Mariji na 50 godina postojanja  Vjere i svjetla u svijetu.

Prijatelji i članovi riječke zajednice, a posebno obitelji Vrlić, potrudili su se ugostiti nas u dragom nam Marijinu svetištu, zajedno sa  fra. Krunoslav Kocijanom, gvardijanom i čuvarom svetišta Majke Božje Trsatske.

Čim smo došli ispred crkve, započela su radosna pozdravljanja i razgovori sa grljenjem, ljubljenjem, veselim osmjesima, pozdravima, a u takvom raspoloženju uputili  smo se u crkvu na sv.misu zahvalnicu.

Sv.misu služio je fra Stipo Kljajić, duhovnik zagrebačke zajednice sv. Jeronima, u koncelebraciji sa fra. Krunoslavom Kocijanom. Posebnost sv.misi dali su i prijatelji s teškoćama koji su sudjelovali u oživljavanju evanđelja, čitanju, pjevanju, ministriranju, prinosu zahvalnih darova.

Članovi zajednice sv. Nikole sa Krka i  Ratko iz Zagreba oživjeli su evanđelje (Lk 10,17-24). Po Ratku je Isus snažno svima progovorio. Glavna poruka evanđelja bila je poziv na radost. Pravi razlog radosti na koju smo pozvani je spoznaja da smo ljubljena djeca Božja i zato vjerujemo da su  naša imena zapisana na nebesima.  Svidjelo se Ocu, Gospodaru neba i zemlje  Istinu objaviti malenima i jednostavnima, a sakriti je od mudrih i umnih.

Nakon sv.mise uslijedio je zajednički agape u auli svetog Ivana Pavla II gdje su po dvije zajednice za istim stolom dijelile slatko-slane obroke, te se tako nastavilo radosno druženje. Iako smo imali male bojazni da će pasti kiša, Gospodin nam je dao sunčan dan pa smo  program nastavili  vani. Brzo smo sve organizirali kako bi započelo  predstavljanje svih 10 prisutnih zajednica na zelenoj travi i pod vedrim nebom. Zagrebačka zajednica sv. Jeronima  uprizorila  je nastanak samog pokreta prije 50 godina u Lurdu, a nakon toga se svaka zajednica predstavila na poseban način. Improvizacija, jednostavnost, kreativnost i posebnost bila je na djelu.. Nije manjkalo pjesme, plesa, stihova, igrokaza, smjeha, zahvaljivanja… i svega što čini naša srca radosnima. Ozračju tolike radosti potaknulo je  još dublje zajedništvo, sa sviješću da iako maleni, stojimo uspravno i dostojanstveno  pred Gospodinom jer smo Njegova djeca.

Nakon predstavljanja zajednica, krenuli smo u obilazak svetišta,  uz vodstvo domaćina, fratara OFM, provincije sv.Ćirila i Metoda. Obišli smo kapelu zavjetnih darova  i bogatu crkvenu riznicu.

Zadnji dio programa svojom  je prisutnošću uzveličao riječki nadbiskup (tada) koadjutor mons. Mate Uzinić.  Susret s nadbiskupom započeo je neformalnim  druženjem i razgovorom, a potom se nastavio u crkvi  molitvom, zahvalom i blagoslovom. Nadbiskup nas je oduševio svojom jednostavnošću i blizinom, istaknuo je naš poziv u Crkvi.  Osvrnuo se na život sv. Male Terezije od Djeteta Isusa koja se slavila upravo 1. listopada. Usporedio je sv. Malu Tereziju sa članovima zajednica; naše zajednice, tako malene, krhke i slabe imaju posebnu ulogu u Crkvi, sv Mala Terezija i sama slaba i bolesna, čitajući poslanice sv. Pavla prepoznala je svoju ulogu u Crkvi i odlučila da će u srcu Crkve biti ljubav.

Naše je zahvalno hodočašće započelo i završilo  u ozračju radosnog susreta zajednica. Majci Mariji u svetištu na Trsatu iskazali smo slavu, čast i hvalu za postojanje 50 godina Vjere i svjetla u svijetu. Predali smo joj košaru prepunu naših pisama zahvale i molitvi i cvijeće, kao simbol naše Ljubavi prema Njoj. Predali smo joj i naša srca moleći je da nas uvijek u našim potrebama zagovara pred Gospodinom.

 

Dragica Dražana Krajinović

 

Fotografije sa susreta