Provincijski susret Vjere i svjetla Hrvatske 8. – 10. 3. 2024.

Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar!“ (Ef 2,8)

U Đakovu 8. – 10. 3. 2024. održan je Provincijski susret Vjere i svjetla Hrvatska. U popodnevnim satima u petak, okupili su se koordinatori zajednica, osobe za kontakt ili neki drugi predstavnici postojećih zajednica, neki i s obiteljima ili sa svojom djecom s teškoćama, njih preko četrdeset. Nakon smještaja po sobama i večere, u kasnijim večernjim satima, zajednički je izmoljen Križni put koji je predvodio vlč. dr. Davor Senjan, odgojitelj u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu. Bio je to duhovni početak susreta u korizmenom vremenu.

U subotu ujutro, 9. 3., nakon doručka uslijedio je početak programa.  Molitvenim nagovorom obratio se fra Ivan Široki. U svom nagovoru stavio je nekoliko naglasaka. Trebamo susretati Isusa skrivenog u srcima slabih, siromašnih, osamljenih i svih koji pate. To je srce kršćanstva. Ova evanđeoska duhovnost ima izvor u prihvaćenoj i osmišljenoj patnji po primjeru Isusa Krista i uključuje služenje zajednici supatnjom. Naši trpeći su nadasve važni udovi. Progovorio je o XI. Pastoralno-katehetskom kolokviju za svećenike ističući riječi prof. Marije Kotarski koja je istaknula i da se osobama s intelektualnim teškoćama koje nose također Isusove „rane“, a nemaju uporabu razuma i „razlikovanja euharistije od običnog kruha“ ne može uskratiti ono najvažnije: kruh života.

Uslijedila je skupština, koju je vodila provincijska koordinatorica Dijana Stanić u kojoj se osvrnula na proteklu 2023. godinu i događanja u njoj s naglaskom na međunarodnom susretu u Strasbourgu i prioritetima za Vjeru i svjetlo za narednih pet godina. Potom je uslijedio plan aktivnosti za 2024.

Od 4. – 11. 7. bio je međunarodni susret Vjere i svjetla u Strasbourgu. O tom susretu izvijestila je Marija Loots, posebno naglašavajući kako trebamo biti svjesni da smo dio velike obitelji u svijetu. Tema susreta bila je „Pozvani i poslani kao Petar“. Izabrano je novo upravno vijeće te je progovoreno o prioritetima za 2023.-2028. Sve su provincije donijele svoje prioritete te su na svjetlo dana izašle ove važne stavke: razviti nove načine promoviranja Vjere i svjetla; ohrabriti rast svih članova pokreta u zajedničkoj odgovornosti na svim razinama; napraviti održivi strateški, ekonomski i financijski plan i provesti kodeks ponašanja u svim zemljama.

U 2023. godini od 27.7. postoji facebook stranica Vjera i svjetlo Hrvatska, a 29.8.-3.9. bio je i duhovni kamp na Buškom jezeru u karmelu „Svetog Ilije“. 2. 9. ponovno je zapaljena svijeća u Subotici. Zapalili su je članovi zajednice „Srce sv. Vinka Pallottija“ na čelu s dokoordinatoricom Tihomilom Viljetić. Članovi Vjere i svjetla iz Hrvatske i Slovenije su od 29.9.-1.10. hodočastili u Rim i kao pokret koji u svojim temeljima njeguje i ekumenizam, aktivno su sudjelovali na ekumenskom bdijenju na trgu svetog Petra.

Osim puta u Strasbourg, najznačajnije događanje u 2023. bilo je Zahvalno hodočašće u Mariju Bistricu 14.10. Tamo se okupila većina zajednica iz Hrvatske, a bilo je i gostiju iz zagrebačke i slovenske Arke, predstavnika Vjere i svjetla iz Slovenije, predstavnika Taize-a, gostiju iz Italije. Nadahnuta propovijed biskupa Vlade Košića i utješna riječ apostolskog nuncija Giorgia Lingue na kraju, uz blagoslov još uvije odzvanja u srcima mnogih. 

Potom je uslijedio plan aktivnosti za 2024. godinu u skladu sa strateškim planom. Vjera i svjetlo Hrvatska je sudjelovala u duhovnoj obnovi Vere in Luči iz Slovenije u veljači; predstavili smo se na Katehetsko – pastoralnom kolokviju za svećenike u Zagrebu početkom ovog tjedna; promovirat ćemo svoj Pokret na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću 4. svibnja; priključit ćemo se ljetnoj formaciji za mlade u Italiji 28.7. – 4.8.; ponovno ćemo imati duhovni kamp na Buškom jezeru 12.-18.8. Vjeri i svjetlu je vrlo važna formacija za duhovnike koja bi trebala biti iza 18.11. i to interaktivno (zoom); razmišlja se o zoom susretu za blagajnike. Uslijedilo je financijsko izviješće blagajnice Dragice Dražane Krajinović.

U popodnevnom programu provincijska koordinatorica D. Stanić, predstavila je formacijsku knjižicu, „Kako oživjeti naše zajednice“. Nakon predstavljanja uslijedile su male grupe. One su bile organizirane na način da je svaki dokoordinator okupio odgovorne osobe iz svoje skupine zajednica koje prati. Promišljali su zajednički što daje život zajednicama, a što je potrebno za daljnji rast zajednica,…

U večernjim satima uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Ivan Široki. Na euharistiji su sudjelovali i članovi domaće zajednice „Tratinčice majke M. Terezije Scherrer“ iz Đakova. Na kraju slavlja sve odgovorne osobe dobile su formacijsku knjižicu i lučicu u znak poslanja. Svi su iz velike dvorane prešli u blagovaonu i uslijedila je proslava 30 godina Vjere i svjetla u Hrvatskoj.

Pridružio se i nadbiskup mons. Đuro Hranić. Zajedno su svi večerali, a potom je uslijedio program koji je bio i zabavan i raspjevan i poticajan.

Poticaje je ozbiljno shvatio i nadbiskup Đuro koji se pobrinuo da neke zajednice u njegovoj Nadbiskupiji dobiju nove duhovnike.

Vrhunac je bila torta i slavlje uz glazbu.

Nedjelja je započela doručkom i potom prelaskom u dvoranu gdje su se nakon nagovora sudionici pripremili za radionicu pod nazivom „Na putu s Martom, Marijom i Lazarom“, gdje smo uz poticaj biblijskih likova i njihovog života promišljali o svom životu i ulozi koordinatora u zajednici, a onda to povezali sa situacijskim vođenjem.

Uslijedila je euharistija koju je slavio vlč. dr. Ivica Raguž, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. On je u propovijedi progovorio o radosnoj nedjelji koja govori o žalosti,  i to o dobroj žalosti jer je ona zbog naših grijeha. Potaknuo nas je na nasljedovanje Isusa, koje je zahtjevno, ali donosi na kraju radost.

Nakon svete mise zajednički se ručalo, prijateljevalo, razgovaralo i došlo je vrijeme rastanka. Do nekog novog Provincijskog vijeća, duhovne obnove, kampa, hodočašća

Tonka Odobašić