Međunarodni susret Vjere i svjetla, 4. – 12. srpnja 2023. u Strasbourg-u

Pomalo je teško pronaći riječi kojima bismo dovoljno dojmljivo opisale sve sto se događalo tijekom osam dana u prekrasnom Strasbourgu. Susret je obogatila pažljiva priprema svih prisutnih, osjećaj za pojedinca, prijateljstva koja su nastala, pjesme koje nam još uvijek odzvanjaju u srcima, žar, jednostavnost koja nas je povezala, a opet veliko bogatstvo različitosti koje nas je ujedinilo u ljubavi prema „malenima“ – velika radost i ljubav bili su gotovo opipljivi.

Moto dana

Lucas Violette, mladić sa sindromom Down iz Mauricijusa, otvorio je međunarodni susret noseći loptu u rukama. Potom ju je predao odgovornim osobama u Vjeri i svjetlu koji su je poput trenera dodavale svojim ekipama. Tako je lopta došla i do Dijane Stanić koja trenutno nosi odgovornost koordinatora hrvatske provincije Vjere i svjetla i Marije Loots koja je odgovorna za zajednicu „Tabor“ u Đurđevcu i Kloštru Podravskom, a dobacila ju je internacionalna vicekoordinatorica Angela Grassi koja prati šest provincija Vjere i svjetla (Hrvatsku, Sloveniju, dvije talijanske provincije, Cipar i Švicarsku).

Šest provincija

Prema svojoj konstituciji, pokret ima jasnu strukturu, no, život pokreta nosi mnogo malih zajednica; u Hrvatskoj su to 32 zajednice, a u cijelom svijetu kroz 51 provinciju na svih 6 kontinenata ima ukupno 1290 zajednica.

Kako je završio mandat cijelog upravnog vijeća, prva tri dana obilježio je pogled unatrag proteklih 5 godina, od posljednjeg međunarodnog susreta u Libanonu do sada, te pogled unaprijed kroz promišljanje o prioritetima i misiji za slijedećih 5 godina. Kako su osobe s teškoćama posebno ranjiva skupina, prvi među prioritetima je kodeks ponašanja, zatim formacija za sve članove zajednica, uključujući osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje, posebno mlade, te duhovnike zajednica. Iako je pokret nastao u krilu katoličke Crkve u Lurdu i većina zajednica je katolička, imamo i protestantskih zajednica, kao i grkokatoličkih i ortodoksnih, a u Siriji ima i muslimanskih zajednica, kao i miješanih zajednica sa članovima kršćanstva i islama. Od samih početaka ekumenizam je bio jedan od važnih prioriteta pokreta, te je i dalje to naša cjeloživotna zadaća: tražiti zajedničke točke u kojima možemo zajedno moliti i slaviti naše liturgije kao braća i sestre u Isusu Kristu, tražiti načine kako se kršćani drugih denominacija mogu osjećati dobrodošli i u našoj Crkvi, a da ne mijenjamo svoju bit.

Alyona i Oksana iz Ukraine sa nama

Posebno nadahnuće donio je Souleiman Kassouha iz Sirije koji je podijelio svoje iskustvo života u zajednicama čiji su članovi pripadnici kršćanstva i islama bez ikakvih vjerskih prijepora. Naglasio je kako je međureligijski dijalog također put kojim idemo, jer osoba s intelektualnim teškoćama je osoba koja spaja i poziva na prijateljstvo i od nje možemo puno toga o dijalogu naučiti. Povezano s time, mudro je rečeno kako treba na osobu gledati kao na rješenje a na kao na problem, na darove koje ta osoba ima, te tako obnoviti našu karizmu.  Identitet Vjere i svjetla je život i trebamo ostati otvoreni tom Božjem daru. Zaključeno je da nas je Duh Sveti pratio kroz ove 52 godine i važno je da i dalje budemo otvoreni njegovom vodstvu.

Nakon obreda pranja nogu

Promišljalo se također o novom govoru o osobama s teškoćama koje su u današnje vrijeme vidljivije u društvu i Crkvi, o traženju načina da i te osobe budu doista aktivni članovi Crkve, katehisti u župnim zajednicama te odgovorne osobe za svoje zajednice. U Vjeri i svjetlu govorimo o tome da smo svi ranjivi, svi imamo teškoće no, svjedoci smo toga da su nas osobe s teškoćama promijenile; život u zajednici nas je naučio da se prihvaćamo kakvi jesmo: znamo da imamo teškoće i darove.

Sa Luciom Casella

Nakon upoznavanja svih kandidata upravnog vijeća i razgovora sa svakim od njih, u skladu sa prioritetima i misijom, otvoreni Duhu Svetom, izabrali smo nove članove upravnog vijeća. Raul Izquierdo iz Španjolske je ponovno međunarodni koordinator na još jedan mandat od 5 godina, njegova zamjenica je  ostala Tavares Maria Silva iz Brazila. Novi međunarodni predsjednik udruge je Antonio Donega također iz Brazila, a njegova zamjenica je Abbosh Micha iz Libanona. U upravnom vijeću su još i dva kvalificirana člana: roditelj osobe s teškoćama iz Mauriciusa, Violette Judex i Edward Amgad iz Egipta. Novi blagajnik je iz Francuske  Antoine de la Taille, a don Marco Bove iz Italije je i dalje međunarodni duhovnik.

Novo upravno vijeće

Nošenje odgovornosti u Vjeri i svjetlu je služenje i bilo je divno sudjelovati u ovom procesu slušanja završnih izvješća o proteklom razdoblju i izbora novog upravnog vijeća u mandatu od 5 godina te kako se je nastojalo osluškivati Božju volju.

Raul, Marija i Matanda

Svaki dan ovog međunarodnog susreta bio je ispunjen divnim trenucima dijeljenja naših iskustava i razmišljanja u malim grupama gdje smo osobito na polovici dana mogli otvoreno razgovarati o svojim doživljajima i dubokim spoznajama. Poslijepodneva su obogatile praktične i refleksivne radionice, a večeri su bile rezervirane za slavlje, molitvu ili poslanje.

Praktične radionice na kojima smo mogli sudjelovati su bile: video o vodiču Vjere i svjetla; uputa o održavanju susreta; pjesme uz pokret i ples; origami; igre; pjesme na engleskom jeziku uz geste; molitva tijelom (kontemplativni ples); izrada malih anđela od papira; oslikavanje svijeća; izrada loga Vjere i svjetla od vune; izrada instrumenata od recikliranih materijala; oživljavanje Evanđelja.

Refleksivne radionice bile su duboko introspektivne i potaknule su nas na razmišljanje o duhovnosti i vlastitoj ulozi u zajednici. Raspravljalo se o važnosti duhovnika u zajednici i provinciji te o ulozi provincijskih vicekoordinatora. Veoma važna tema bila je i sudjelovanje osoba s teškoćama u zajednici te kako živjeti u višejezičnoj, multikulturnoj i ekumenskoj provinciji kao što je  provincija „Između mora“ – jake strane i izazovi; ikone i duhovnost; financije u Vjeri i svjetlu; dar prijateljstva u Vjeri i svjetlu; kako predstaviti Vjeru i svjetlo.

Bila nam je čast voditi radionicu o „oživljavanju Evanđelja“ te razmisliti o važnosti pažljive pripreme za taj događaj koji je tako karakterističan za naše susrete u zajednicama. Iskustvo je članova zajednica te osobito osoba sa teškoćama kako preko oživljavanja Evanđelja često uspiju duboko prodrijeti u Riječ i preko svojih gesta iskusiti one Isusove geste ljubavi prema svima nama. Oživljavanje Evanđelja postaje molitva koja se događa u odnosu na odgovore ljudi koji nakon slušanja Riječi svojim gestama i pokretima, izrazima lica, tu Riječ prevode u jednostavne geste preko kojih se ona proživljava u najskrovitijim dijelovima našeg bića i postaje naša. Vidjeli smo koliko je važno i nekoliko trenutaka posvetiti dijeljenju onoga sto smo doživjeli prilikom oživljavanja Evanđelja i naravno živjeti poruku ljubavi na konkretan način sa ljudima oko nas. Pažljivo smo pripremili ovu radionicu i oživjeli događaj iz Evanđelja o pozivu prvih učenika na Galilejskom moru (Mt 5,4-11). Nekoliko puta smo predstavile tu radionicu, a svaki put su reakcije i otkrića bila drugačija, duboka i sa porukom koju je Isus o tom trenutku progovorio prisutnima.

Radionica oživljavanje Evanđelja

U toku susreta imali smo čast i radost susresti se s Marie-Helen Mathieu,

Marie – Helene M. 94. rođendan

a naš međunarodni susret je završio šarenilom kulturne večeri

Kulturna večer

sa najrazličitijim narodnim nošnjama iz svih prisutnih zemalja, završnim blagoslovom i poslanjem da prenesemo drugima ono sto smo primili.

Večer poslanja

Puni nade, radosti, proširenih vidika, obogaćeni susretima i dijeljenjima, vratili smo u svoje krajeve svijeta.

 

Marija Loots i Dijana Stanić